Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Anacampseros dinteri Schinz 1901

Tato avonie s menším asi centimetrovým kaudexem se liší od většiny dalších avonií svým výskytem-roste pouze v Namibii (v JAR chybí). Vytváří trsík tenčích stonků (průměr do 0,5 cm), pokrytých špičatými šupinami s více či méně výrazným tmavším středovým proužkem.

Jak stonky rostou do délky (max 10 cm), ohýbají se na všechny strany. Pokud se na konci stonku vytvoří sytě růžový voňavý květ, stonek se napřímí, a tak vydrží, dokud se po sprášení v plodu nevytvoří semena. Ta jsou docela velká, zakulacená s krátkým zobáčkem a pokrytá bílými bradavičkami. V plodech jich díky velikosti nebývá mnoho.

Výsev semen je docela bezproblémový, semenáčky přirůstají rychle a již v roce mají zřetelný kaudex a 2-3 stonky. Pokud v zimě nezaléváte rostliny cíleně konvičkou a usnadňujete si práci hadicí, doporučuji zrovna A. dinteri dát někam stranou, zimní zálivku zrovna moc nemusí. I tak počítejte občas se ztrátou rostliny a pokud se vám podaří udělat vlastní semena, vytvořte si pro jistotu záložní potomstvo, nebo alespoň podle návodu odborníků uložte do zásoby semena (jinak zhruba do roka ztratí klíčivost). Toto pravidlo se mi koneckonců v poslední době vyplatí dodržovat u většiny anakampserosů, snažím se každý druh zálohovat rezervním výsevem a letos na podzim chci odvlhčit a pak bezpečně uložit v chladu alespoň nějaké množství semen.

Poznávací znaky:

Drobný kaudexík (průměr 1 cm)
Stonky: tenčí (do 0,5 cm)
Šupiny: špičaté, se středovým proužkem
Květy: sytě růžové, příjemně aromatické
Semena: větší, zakulacená s krátkým zobáčkem, medově hnědá s bílými bradavičkami, v plodu nepočetná
 
Anacampseros dinteri 750

Semena Anacampseros dinteri 750

 

Anacampseros filamentosa (Haw.) Sims 1811

Jestli by si nějaký druh anakamsperosu zasloužil revizi, tak je to podle mého názoru A. filamentosa. Je natolik variabilní, že dnes zahrnuje tři variety: filamentosa, namaquensis a tomentosa. Ty se od sebe navzájem liší poměrem délky štětin či vlasů a listů, vzhledem semen a v neposlední řadě i výskytem.

Základní A. filamentosa má listy na koncích tupé až uťaté, pokryté vlnatými vlasy a v paždí listů dlouhé zvlněné štětiny. Květy na delším stvolu mají jasně růžovou barvu. Semena jsou snadno rozpoznatelná i pouhým okem: mají na sobě ježaté papírové výrůstky. Měl by se vyskytovat v Západním Kapsku.

Anacampseros filamentosa Prieska RSA 750

Semena Anacampseros filamentosa 750

A. filamentosa var. namaquensis má listy zakulacené či seseklé, pokryté vlnatými vlasy, v paždí listů štětiny, jejichž délka nepřesahuje listy. Semena jsou pokrytá hustými, drobnějšími, sklovitými bradavičkami (zde je podoba se semeny A. arachnoides, který má však bradavičky výraznější). Tato varieta pochází z oblasti Severního Kapska (Tankwa Karoo, Namaqualand, Richtersveld).

Anacampseros filamentosa var namaquensis 750

Anacampseros filamentosa var namaquensis Leliefontein 750

Anacampseros filamentosa v namaquensis Oograbies Mts 750

Semena Anacampseros filamentosa var namaquensis 750

Semena Anacampseros filamentosa var namaquensis Leliefontein 750

A. filamentosa var. tomentosa se tvarem a povrchem listů neliší od var. namaquensis, jen štětiny v axilách jsou delší než listy. Hledat v přírodě ho musíte severně od řeky Orange-v Namibii.

Anacampseros filamentosa var tomentosa 750

Rozpoznávat bez znalosti původu jednotlivé variety od sebe je opravdu tenký led. Dobré je později prozkoumat semena, která vám opět mohou napovědět.

I se znalostí poznávacích znaků jednotlivých variet mi sbírkou prošlo několik rostlin, u kterých bych ke jménu na jmenovce měla udělat otazníky, protože výskyt a vzhled úplně nesouhlasí s určením, se kterým jsem je zakoupila či vysela. Zkrátka občas je v tom zmatek.

Poznávací znaky:

A. filamentosa var. filamentosa
Stonky: sloupkovité
Listy: na koncích tupé až uťaté, pokryté vlnatými chlupy
Axily: dlouhé zvlněné štětiny
Květenství: okolo 10 cm délky
Květy: jasně růžové
Semena: ježaté papírové výrůstky
 
A. filamentosa var. namaquensis
Stonky: sloupkovité
Listy: na koncích zaoblené či seseklé, pokryté vlnatými chlupy
Axily: štětiny kratší než listy (takže nejsou zvenku vidět)
Květy: jasně růžové
Semena: sklovité drobnější bradavičky hustě vedle sebe
 
A. filamentosa var. tomentosa:
Stonky: sloupkovité
Listy: na koncích zaoblené až seseklé, pokryté vlnatými chlupy
Axily: štětiny delší než listy
Květy: jasně růžové
Semena: sklovité drobnější bradavičky
 
 
Matulová Radmila
Author: Matulová RadmilaEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
3.8571428571429 1 1 1 1 1 (7 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.