Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Antonín Hlinecký
23. 8. 1910 – 31. 7. 1988

Patřil k velmi oblíbeným brněnským kaktusářům pro svou milou a skromnou povahu. Návštěvy nikdy neodmítal, ať už byly domácí nebo ze zahraničí. Každého přátelsky přijal, věnoval se mu a rád se podělil nejen o své bohaté kaktusářské zkušenosti, ale také o semenáčky a odnože.

U něho platilo, že mohl začít s jakýmkoli rodem kaktusů nebo jiných sukulentů, vždycky dokázal během velice krátké doby vybudovat velikou sbírku. V žádném případě to nebyla otázka peněz, těmi neoplýval, ale vše spočívalo v jeho neuvěřitelně širokém rozsahu kaktusářských kontaktů. Začínal původně s rodem Gymnocalycium. Později si v rámci specializace brněnských kaktusářů zvolil rod Rebutia spolu s příbuznými rody Aylostera, Digitorebutia a také Sulcorebutia. Vypracoval se ve špičkového odborníka s kontakty na mnoho obdobně zaměřených kaktusářů po celé Evropě. Po vybudování sbírky rebucií se vrátil opět ke gymnokalyciím, od nich přešel k notokaktusům. I z rostlin rodu Notocactus dokázal velice rychle vybudovat krásnou sbírku. Obzvláště si oblíbil notokaktusy z okruhu Notocactus ottonis, kterých měl asi 4–5 m2. Ale ani notokaktusy neznamenaly konec jeho sběratelství, na řadu přišel ještě rod Sempervivum. A tak jako u jiných rodů i zde dokázal v úžasně krátkém čase vybudovat krásnou a hodnotnou sbírku. A kdoví, co by ještě přišlo na řadu, kdyby nezasáhla vyšší moc – jeho úmrtí.

Ochotně se podělil s každým o své bohaté zkušenosti i o rostlinný nebo semenný materiál, ale horší to bylo s jeho literární činností. Škoda, že po něm nezůstalo více jeho zkušeností zaznamenaných, napsal jeden sešit Fričian („Rod Rebutia Schumann“).

8 AHlineck

8 AHlineck 1

Stuchlík Stanislav
Author: Stuchlík StanislavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Člen výboru Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů a redakční rady časopisu Kaktusy, předseda Notosekce a redaktor časopisu Minimus.

Adresa: Jílová 23, 639 00 Brno, Telefon: 776 495 498


Pin It
4.6 1 1 1 1 1 (10 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 PP 2020-11-15 10:40
Myslím, že v brněnském Astrofytu se chlapci domluvili na nějakém systému, domluvy o tom, kdo se bude více tomu či onomu rodu nebo okruhu věnovat. Nemá někdo z Brňáků k této historii nějakou vzpomínku?
Pavel Pavlíček
Citovat
0 #2 Roman Kolibka 2023-08-05 18:57
Notokaktusy dostal původně přiděleny pan Janoušek, kterého jsem jako dítě školou povinné navštívil v roce 1975. Prý jich bylo při rozdělování známo málo druhů, tak si je vzal na starost. A najednou expanze, ze které byl trochu zoufalý. Tak mi to aspoň povídal.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.