Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Deštivé léto 2020 bylo pro kaktusáře na Plzeňsku poněkud atypické. Počasí se vrátilo, abych tak řekl, k normálu. Takhle nějak by, myslím, mělo léto vypadat. Jenže my jsme v posledních letech byli zvyklí se jednou týdně scházet u někoho ve sbírce. Jsou to naše letní úterky.  Ze známých důvodů jsme tyto akce pro letošek vypustili. To ovšem neznamená, že by k několika menším, soukromým návštěvám mezi námi nedošlo. Zcela se izolovat zase nejde.

Vytáhli se naši klatovští členové, kteří na úřadech dokázali zajistit místo a skvělé podmínky pro uspořádání malé,až komorní, dvoudenní výstavy Plzeňského klubu v Klatovech. Měla poměrně velký ohlas veřejnosti a nebylo to jen tím, že to byla v tomto druhém největším městě Plzeňského kraje první výstava kaktusů po třiceti letech.

image001 750

Nechyběla ani akce pro děti „Namaluj kaktus, dostaneš kaktus“ A že toho děti vyplodily. Obrázků bylo bezmála na tři sta.

image003 750

O pěstitelské přebytky byl samozřejmě taky zájem.

image005 750

Je to jistě radost, když se pěstitel dočká. Pan Miroslav Němeček pěstuje kaktusy v Plzni Zátiší, a o to, že se dočkal, se neváhal s námi i vámi podělit. Jak vidno, jde to. Jen se to musí umět. K fotografii připojil krátkou poznámku:

image007 750

"Tento kaktus jsem zakoupil v roce 1995. Letos poprvé vykvetly začátkem  srpna dva květy a další tři květy postupně.  Kaktus je od jara do podzimu umístěn volně na zahradě."

V Třemošné pěstuje na profesionální úrovni svoje kaktusy pan Miloslav Hájek. Pokud mám možnost, rád ho navštěvuji a obdivuji jeho rozsáhlé výsevy a um, s jakým pěstuje všelijaké novinky a rarity. Jak se můžete přesvědčit, má rád i kytky takzvaně „obyčejné“. Potěšilo mě, když mi od něj přišel majlík s fotkou.

"Ahoj Jirko,
posílám fotku, jestli tedy půjde použít."
Text: "Na předloňské výstavě jsem u Petra Kutáka vyškemral šest odnoží hybridních chamaecereusů. Takhle kvete jeden s pracovním označením PK6.
Ahoj Míla"

image009 750

A zase zpátky do Klatov. Na zahradě rodinného domu pěstuje kaktusy a spoustu hezkých podivností pan Josef Skála. Poslal obrázek i text.

image011 750

Ceropegia sandersonii Decne (1869) - nenáročná liánka z východu Jihoafrické republiky. Až dva metry dlouhé, ovíjivé stonky v létě bohatě kvetou podivnými 5-7 cm velkými, zelenými květy. Vyhovuje jim lehký stín, v létě bohatá zálivka. Množení je snadné řízkováním.

I u mě ve Starém Plzenci se leccos ve skleníku událo. Příjemně mě překvapilo, když mi vykvetla podnož jusberta.

image013 750

Náhodou mi v té době kvetl i Echinopsis werdermanii a sprášení se povedlo. Květ jsem několikrát na podnoži viděl, ale plod fakt poprvé.

Jsem zvědav na výsev.

image015 750

 

Karel Čapek

O PĚSTITELÍCH KAKTŮ

Jedni uznávají zálivku, zatím co druzí ji zavrhují; jsou některá hlubší tajemství Pravé Kaktusové Půdy, která vám žádný kaktusář neprozradí, ani kdybyste ho lámali kolem. Všechny tyto sekty, observance, rity, školy, lože, jakož i kaktusáři divocí neboli poustevničtí vám odpřisáhnou, že jenom pomocí své Methody dosáhli výsledků tak zázračných.

 

Vinař Jiří
Author: Vinař JiříWebsite: http://www.kkplzen.eu/Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Starý Plzenec


Pin It
4.5789473684211 1 1 1 1 1 (19 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.