Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Bohumil Schütz (4. 10. 1903 – 1. 7. 1993)

Jeho život byl formován ještě výrazněji kaktusy než život O. Sadovského, který přece jenom nebyl na ně tak jednoznačně orientován. Zasvětil jim celý svůj život.

Do Astrophyta vstoupil několik let po jeho založení – a už z něj nevystoupil, zůstal mu stále věrný. Byl jeho dlouholetým předsedou, míval zde mnoho přednášek. V době diapozitivů začal na ně fotografovat a i v této činnosti dosáhl skvělých výsledků. Nikdy s fotografováním nepospíchal, čekal na vhodné světlo, což mu někdy komentoval Josef Moučka, další významná brněnská kaktusářská postava, že je jak pouťový fotograf. Ale výsledek stál zato, jak je zřejmé z množství obrázků, které je možné najít v domácí i zahraniční literatuře.

Brzy po vstupu byl v Astrophytu pověřen funkcí knihovníka. Literatura ho velice zaujala, a tak si začal pořizovat knihovnu vlastní. Z ní potom mohl čerpat pro svou mnohostrannou literární činnost. Napsal spousty článků do nejrůznějších časopisů, domácích i zahraničních. Vyvrcholením jeho literární tvorby byla kniha „Pěstování kaktusů“ (spoluautor byl Z. Fleischer), odborná monografie „Rod Gymnocalycium“ a autobiografie „Můj život s kaktusy“.

Je třeba si uvědomit, že v době, ve které B. Schütz žil a tvořil, odborné kaktusářské literatury bylo opravdu velice málo, možná ještě méně než pověstného šafránu – jaký je to rozdíl oproti dnešní době. Do literární tvorby je možné také počítat popisy nebo rekombinace, které jsou spjaty s jeho jménem a kterých nebylo málo. Nemá smysl je zde všechny jmenovat, jen za zmínku stojí, že hodně jich bylo v rodu Gymnocalycium, což pochopitelně souviselo s jeho specializací na tento rod. Navíc i jedno Gymnocalycium nese jeho jméno.

Byl u příprav a zrodu Svazu českých kaktusářů, první československé celostátní kaktusářské organizace.  V roce 1969 se stal jeho předsedou, kterým byl až do násilného rozpuštění SČK v roce 1977. Byl rovněž členem mezinárodní organizace IOS (International Organisation for Succulent Plant Study) a zúčastnil se celkem tří jejích kongresů. Účast na dalších kongresech mu nebyla tehdejším režimem povolena. Jeho činnost pro poznání rodu Gymnocalycium byla oceněna čestným členstvím IOS.


2 BSchtz 750

 

Stuchlík Stanislav
Author: Stuchlík StanislavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Člen výboru Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů a redakční rady časopisu Kaktusy, předseda Notosekce a redaktor časopisu Minimus.

Adresa: Jílová 23, 639 00 Brno, Telefon: 776 495 498


Pin It
4.6666666666667 1 1 1 1 1 (9 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Petr Z. 2020-04-17 06:12
Moc pěkná série, jen škoda, že je to takové kraťučké. Věřím, že by se dalo napsat více a obohatit články i třeba osobními zkušenostmi autora.
Osobně, jako člen Astrophyta bych pak velmi ocenil na toto téma přednášku :-) to by za mě nemělo chybu!!!!
Díky pane Stuchlíku.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.