Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Houbové choroby - suchá hniloba

Tady už budu stručnější. Suchá hniloba vzniká tehdy, jsou-li houbou napadeny kořeny nebo kořenový krček a houba zachvátí cévní svazky, aniž by se nějak významně zajímala o ostatní tkáně kaktusu.

Protože ten pak nemá od kořenů zabezpečený přísun živin, pomalu usychá. Hub, které tohle dokážou, je víc. Například hlízenka (Sclerotinia) nebo Verticilium, obě tyto houby jsou ale na kaktusech zatím velice vzácné a Sclerotinia navíc dokáže způsobit i hnilobu mokrou. Časté jsou však ve sbírkách houby rodu Fusarium, hlavně F. oxysporum, culmorum a zejména ve výsevech F. subglutinans. Fusária do rostlin vstupují nejčastěji v oblasti kořenového krčku a cévními svazky prorůstají dále do rostliny. Proto se často můžeme setkat s rostlinou, jejíž kořeny jsou prakticky zdravé.

fus 01 750

Jak napadená rostlina vypadá na řezu, vidíme na následujícím obrázku.

fus 02 750

Rezavě hnědé zabarvení cévních svazků je dost typické. V odumřelé hmotě bývá často vidět mycelium, podle druhu různých barev – bílé, šedozelené nebo také růžové.

fus 03 750

fus 04 750

Dost často se taky stane, že houba zastaví spontánně svůj vývoj odumřelá tkáň se pak dá z rostliny vyloupnout a na zdravém zbytku najdeme čekací kořínky.

fus 05 750

Podobného jevu se můžeme dočkat také po ošetření rostliny (postřikem samozřejmě) fungicidy, opět doporučím pro jednoduchost kombinaci strobilurin a azol.

 

Čáp Jan
Author: Čáp JanWebsite: http://www.jancap.cz/Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Kratonohy


Pin It
4.45 1 1 1 1 1 (20 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.