Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Byl jsem požádán Radkem Čechem, jednatelem Astrophytum Brno, jestli bych vzal štafetu chrudimských úvodníků po Plzni (po Jirkovi Vinařovi). Souhlasil jsem, ale závazek jsem vzal podmínečně, a pokud mi to nepůjde, okamžitě končím! No Jiří Kroupa z oblíbeného českého filmu to zvládl, a nakonec i tu maturitu si udělal a já doufám, že ostudu také neudělám.

Přemýšlel jsem, jak začít, jak uvést brněnský klub a jak přiblížit brněnské prostředí přátelům kaktusářům. Přemýšlel jsem, co je u nás zajímavé nebo jiné. Co není tak běžné jako ve sbírkách ostatních kaktusářů.

Zdaleka jsem nenavštívil všechny sbírky a neviděl všechny kaktusy, které čeští kaktusáři pěstují. Pokud bych to však mohl posoudit svým nezkušeným okem, zřejmě by to byly na pěnovci pěstované kaktusy rodu Strombocactus, Aztekium a Turbinicarpus, asi nejčastější kolonisté těchto kaktusových skalek. A musí se nechat, když se to povede, je to nádhera.

 

image1
 

Strombocactus pulcherimus (esperanzae)

 

image2
 

Strombocactus pulcherimus (esperanzae), detail květu

 

image3
 

Strombocactus disciformis

 

image4
 

Mix druhů Aztekium, Strombocactus a Turbinicarpus

 

Je to opravdu krásná podívaná a také obrovská porce umu a času, který taková skalka spotřebuje. Jen je potřeba již v začátku vybrat správný kámen (ne příliš tvrdý) a již v začátku si v hlavě rozvrhnout kompozici. Trošku to připomíná práci s bonsajemi. Člověk musí mít v hlavě finální tvar stromku již před prvním řezem. Konečné „začištění“ již musí být malou kosmetickou úpravou, nikoliv radikálním krokem. Chyby se moc vracet nedají.

 

image5
 

Aztekium hintonii a Geohintonia mexicana

 

image6
 

Strombocactus disciformis

 

Jen si dávejte pozor, ať vám samovýsevy nezaplevelí celý kámen. Hříšná to myšlenka, když si představím svou vlastní krabičku s výsevem Aztekium ritteri, které neroste a neroste a malé kuličky se jen jedna po druhé ztrácejí. Jsou však mezi námi kaktusáři, kteří mají opačný problém :o)

 

image7
 

Samovýsev

 

Co říci závěrem. Snad jen, kdybyste chtěli navštívit některé brněnské kaktusáře, hledejte znak Astrophytum Brno na čele skleníku. Krásné rozkvetlé Astrophytum asterias tak, jak jej našel A. V. Frič v Mexiku.

 

image8
 

Znak brněnských kaktusářů

Pěkné čtení přeje Petr Zeidler a klub kaktusářů Astrophytum Brno

 

Zeidler Petr
Author: Zeidler PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.6071428571429 1 1 1 1 1 (28 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.