Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

“Podepsaní zvěděli, že Vaše Blahorodí ve volném čase věnuje se krásnému sportu, pěstění kaktusů a jiných rostlin sukulentních. Dovoluji si proto Vám oznámiti, že zakládají právě s ostatními brněnskými pěstiteli kaktusů stolovou společnost, případně samostatný spolek, za účelem vzájemné podpory, pobavení i poučení, neméně pak k propagaci našeho estetického sportu v nejširších vrstvách lidových. První porada přátel této myšlenky koná se 20. září 1924 o 7. hod. večer v Orlí ulici č. 21 (restaurace p. Valy). K této poradě jakož i trvalé účasti v příštím spolkovém útvaru jste uctivě zván!” (Zdroj web klubu.)

Tento tiskopis byl rozeslán několika nadšencům před sto lety. Stáli za ním otcové zakladatelé Dr. B. Neuman, V. Wagner (za německou stranu) a Ot. Sadovský (za českou skupinu). Ustavující valná hromada se konala 8.11.1924, kdy se zrodil klub Astrophytum. A malá kuriozitka na závěr historického okénka: na razítku z roku 1924 (tedy z roku založení) je dvojjazyčně psáno: „Astrophytum spolek pěstitelů kaktusů v Brně - Verein der Kakteenzüchter in Brünn“.

01u

Vrchní aranžérka našeho klubu Jarka Životská se svými pomocníky.

 

Letošní výstava je jubilejní, slavíme 100. výročí vzniku našeho klubu Astrophytum a také 30. výstavu pořádanou v zahradním centru Čtyřlístek v Brně-Bystrci.

Tak dlouhé trvání je postaveno na vynikajících a nadstandardních vztazích našeho klubu s majitelem Čtyřlístku a dle mého názoru i díky tomu se může Brno pyšnit jednou z nejkrásnějších výstav vůbec, které se v našich končinách pořádají. A já se nebojím vyjádřit svůj osobní názor, že nejhezčí.

06u

 

Za každou výstavou jsou však desítky hodin mravenčí práce - práce, která není nikde vidět, práce, kterou málokdo ocení, práce, která se snadno kritizuje. Začíná to již téměř rok před konáním výstavy. Výbor vyhodnotí právě skončenou výstavu, vyvodí závěry, zpracuje podněty a aspoň rámcově stanoví, jak by měla probíhat výstava následující. Následně se zajistí prostory, protože nic není automatické. No, a to se dolaďuje prakticky každou schůzi až do další výstavy. Je nutno zajistit propagaci, tedy letáky a plakáty a jejich distribuci, také vstupenky, no a letos jsme upravili, doplnili a aktualizovali bannery. Někdo musí zajistit občerstvení na páteční zahajování výstavy, někdo musí dělat obsluhu. Je také potřeba zajistit rostliny, ty naaranžovat, zajistit pro naší vrchní aranžérku Jarku Životskou vnímavé spojence, kteří dle jejich příkazů umístí rostliny na jednotlivá místa, vozí keramzit a kameny ze zahrady. Je potřeba převzít rostliny do prodeje, je potřeba vše ohlídat, aby nedocházelo ke krádežím (kdy naposledy jste četli, na rozdíl od jiných spolků vzlyky, že se ztratila ta a ta vzácná rostlina! V Brně se to nestává, i to o něčem svědčí.), je potřeba vše zorganizovat, zajistit lidi na brigády, zajistit prodej, pokladnu, ale i dozor. Po akci je třeba vše uklidit, ohlídat, aby se rostliny dostaly pravým majitelům, a pak vše spočítat, vyhodnotit, rozeslat a začít se pomalu připravovat na další ročník.

03u

Nové bannery pro naši výstavu.

 

Bohužel smutným trendem našich dní je spíše odliv členů a stárnutí členské základny a tak, pokud se nám zdá, že před 30 lety to bylo vše lepší, je to z mnoha důvodů tím, že jsme byli mladší. Bylo víc sil a také jsme vše vnímali jinak (první zážitek je vždy silnější než třicátý).

 

04u

MŠ Skřivánek Brno, naši dlouholetí vystavovatelé. Dítě bez kaktusu je jako zima bez sněhu. Je ale pravda, že letos jim perníčky přece jen udělaly větší radost :o)

 

05u

Kolekce astrophyt člena Astrophyta Jindřicha Drápely.

 

Tímto bych rád poděkoval všem členům Astrophyta, kteří se podílejí na činnosti klubu a na tom, že ještě stále fungujeme, můžeme se scházet na pravidelných schůzích a můžeme se věnovat naší společné zálibě - pěstování kaktusů. Děkuji i všem aktivním členům z ostatních klubů za jejich obětavou, neviditelnou a nikým neoceněnou práci! Díky nim můžeme jezdit na výstavy do Prahy, Valtic, Hradce, Plzně, Ostravy, Zlína a mnoha dalších míst a kochat se krásnými kaktusy ze sbírek mnoha nadšenců, kteří se zamilovali tak jako já do pichlavé krásy!

08u

Jako kobylky vrhli se kaktusáři na své pichlavé poklady na konci výstavy. Kdo najde dva bývalé předsedy vyhrává semenáček astrophyta :o)

 

Dovětek: tento článek vznikl pro časopis Kaktusy. Bohužel neprošel úzkým hrdlem redakční rady. Dle mě však špatný není a byla by škoda ho suše smazat. Píši tak, jak to cítím a jinak psát neumím a umět nechci. Jsou lidé, kterým se to líbí a jsou i tací, kteří to těžce nesou. Důležité je, že píši nejen pro sebe, protože mě to baví, ale i pro Vás, protože i to mě baví. Baví mě skutečnost, že jsou lidé, kteří mé články rádi čtou.

Tak zase za rok mí milí kaktusoví přátelé.

Pěkné čtení přeje Petr Zeidler

Zeidler Petr
Author: Zeidler PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4 1 1 1 1 1 (8 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.