Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

(Divoké hrozny, Namibijská réva)

Cyphostemma juttae je vzácný, bláznivě vypadající sukulent z Jižní Afriky a sousední Namibie. Tvoří bizarní baldachýn zubatých, modrozelených listů, které začátkem léta raší z tlustých kmenů. Každá rostlina získává jedinečný tvar se svou vlastní „osobností“. Rostliny normálně rostou nad 2 metry, ale lze je dobře zmlazovat odříznutím vrcholu.  Je to skvělý druh pro fanoušky kaudexních rostlin a pro pěstitele, kteří disponují smyslem pro exotiku a dostatkem místa na svých terasách.

 

uP5248633a

 

Cyphostemma juttae je zástupce čeledi révovitých (Vitaceae). Je to v létě rostoucí druh, který v zimě shazuje listy a předvádí svůj atraktivní kaudex. Tučné, šťavnaté kmeny jsou lemovány papírovou, odlupující se kůrou. Listy s pilovitými zuby vypadají opravdu bizarně, jako nějaký tesařský nástroj! Dlouhé listy mají gumovou strukturu a jsou stočené nahoru podél okrajů, aby déšť stékal k patě stonku.

V létě se objevují květy, po nichž následují atraktivní hroznové bobule. Navzdory jejich chutnému vzhledu by se plody neměly jíst, protože obsahují toxin.

Jedná se o pomalu rostoucí rostlinu s dlouhou životností. I když dosažení maximální velikosti bude trvat mnoho let, je krásná a atraktivní v každém věku!

Cyphostemma pochází z horkých, suchých oblastí v jižní Africe. Nemá problém zvládat letní vysoké teploty. Zvládá i zimní teploty mírně pod nulou, ale nejlépe ji chránit před mrazem.

Pěstujte ji v propustné půdě jako je kaktusová směs. Snáší sucho, ale v letním vegetačním období ocení trochu vody a hnojiva. Snadno zimuje na sucho v chladném prostředí, pokud možno blízko světla.

 

uP5248634a

 

 

Rady k výsevu semen:

Nejprve semena několikrát lehce poškrábejte přes brusný papír nebo pilník na nehty. Poté je namočte na 24 hodin do šálku vody. Vysejte 1 semínko do květináče o velikosti cca 5x5 cm. Doporučuje se výsev do perlitu, asi 1 cm pod povrch, udržujte stálou mírnou vlhkost, při teplotě kolem 20st. C

Klíčení je nestálé a může trvat dny až měsíce. Buďte trpěliví, protože většina nakonec vyklíčí. Pokud máte přes květináče sáček na zadržování vlhkosti, odstraňte jej ihned po vyklíčení, jinak mohou listy zahnívat, pokud se ho dotknou.

Upraveno s použitím textu na Google

Další tipy na jejich pěstování jsou zde.

Další informace také na https://sukulenty.estranky.cz/clanky/pestitelska-praxe/cyphostemma-juttae--aneb--probouzeni-zlobiveho-obra.html

zájemci pište (10 zrn 250 CZK + pošta)

Pavel Pavlíček

Firma: Chrudimský kaktusář

Gorkého 886 , Chrudim 53701

www.cact.cz

Tel: +420 604 279 370

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.4 1 1 1 1 1 (5 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.