Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Článkem o botanické zahradě v Málaze mi Mário Snopka připomněl společné projekty naší, brněnské, Mendelovy univerzity s univerzitou Universidad de Málaga, Departamento de Geografía.

Společné projekty se rozběhly v roce 2008 a trvají s přestávkami dodnes. Pomáháme španělským kolegům s posuzováním biologické aktivity půd. Odebírat vzorky ze španělských půd není ale zrovna jednoduché. Zapojeny jsou i doktorandky, které do Andalusie jezdí rády navzdory těžké práci při teplotách překračujících často 40°C. Stalo se nám párkrát, že nad námi zakroužili supi bělohlaví. Když ale začnete rychle hledat foťák, zmizí jako dým (obr. 1 - 3). Vzhledem k tomu, že se živí pouze mršinami, je to dobrý signál k návratu na základnu. Naším úkolem je posuzování biologické aktivity andaluských půd pod relativně přirozenou vegetací. Jsme součástí širšího týmu. Španělští kolegové se snaží shromáždit všechny dostupné parametry pro zmírnění eroze půdy, aby mohli doporučit co možná nejpřísnější ochranu zbytků přirozené vegetace nebo případně šetrnější zakládání plantáží s nějakou půdo-pokryvnou vegetací (obr. 4 - 6). O víkendech bývá volno, a to jsem využíval k procházkám kolem Málagy. Do jisté doby jsem se sám nebál. Jednou mě ale obklopili cikánští mladíci a chtěli peníze. Říkal jsem jim, že jsem Čech a že peníze nemám ("Soy Checo no tengo dinero"). Jen se smáli, že jim to nevadí, že tam můžu nechat Nikona, co se mi houpal na krku. Raději jsem teda začal hledat peněženku, abych jim dokázal, že peněz mám opravdu málo. Slušnost velí, zeptat se, než si něco vezmu. Ti slušní nebyli. Ani jsem si nevšiml, jak se najednou peněženka ocitla v jejich rukou. Prý potřebují na autobus do centra. Peníze vybrali všechny. Zajímavé bylo, že jízdenky na autobus v peněžence nechali. A ještě říkali, že mám v jednu hodinu v noci přijít do centra, na rozjezdy autobusů, že mi všechno vrátí. Na navrhovaný sraz jsem nešel. Jak by se asi mohli dostat do centra bez jízdenek? A tak jsem se dodnes nedozvěděl, zda na mě mladíci čekali nebo ne. Profesor Sinoga, náš hostitel, mě za to ráno pochválil. Také říkal, že se v Málaze narodil a že v těch místech ještě nikdy nebyl. A že by se tam sám ani nevydal. Po letech mi prozradil, že tuto historku dává k lepšímu na přednáškách. Každopádně jsem si zdejší lesostepní vegetaci zamiloval a do terénu jsem vyrážel dál hledat skvosty. Po této příhodě jsem si ale nechával poradit, kam se za kytičkami vydávat (obr. 7 – 16).

 

01u

Obr. 1 Autor příspěvku při odběru vzorků

 

02u

Obr. 2 Klobouk dolů před energií našich studentek

 

03u

Obr. 3 Blízkost svištění křídel supa bělohlavého se nedá zapomenout

 04u

Obr. 4 Přirozené macchie s dubem korkovým, dubem kermesovým, pistácií lentišek a s různými keři rodu cist a jiných.

 

05u

Obr. 5 Měření povrchového odtoku

06u

Obr. 6 Zpracovaná půda zbavená původní vegetace a do ní vysázené sady olivovníků, mandloní apod. Protipól přirozené vegetace. V takovém svahu jsou sady bez půdo-pokryvné vegetace silně ohrožené půdní erozí.

 

07u

Obr. 7 Byli jsme poučeni, že tato všudypřítomná bezkmenná palma žumara nízká (Chamaerops humilis) indikuje lokality, kde nemrzne.

 

08u

Obr. 8 Pohled na kmen korkového dubu (Quercus suber) po oloupání kůry. Robustní kůra slouží k ochraně vnitřní části kmene před požáry. Oloupání kmene údajně dubu neškodí a po devíti letech je možno je opakovat.  

 

09u

Obr. 9 Nízký, téměř keřovitý, neopadavý dub kermesový (Quercus coccifera)

 

10u

Obr. 10 Nápadné a vždy pomačkané růžové květy cistu vlnatého (Cistus albidus)

 

11u

Obr. 11 Vysoký a elegantní španělský kosatec (Iris xiphium). Takto intenzivní barva je spíše výjimečná.

 

12u

Obr. 12 Divoký mečík ilyrský (Gladiolus illyricus)

 

13u

Obr. 13 Úplnou náhodou jsem blízko Málagy našel lokalitu s mnoha exempláři terestrické orchideje jazýčku kozlího (Himantoglossum hircinum).

 

14u

Obr. 14 Jazýček kozí. U nás tento druh patrně nikdy nerostl.

 

15u

Obr. 15 Na dohled od botanické zahrady roste jiná orchidej, jiný botanický klenot, tořič hnědý (Ophrys fusca). Na snímku je mladá rostlina, patrně poprvé kvetoucí.

 

16u

Obr. 16 V dospělosti je Typické, že mají více květů na jedné rostlině.

 

17u

Obr. 17 Pohled na Málagu z lokality tořičů. Červenou šipkou je vyznačená budova univerzity a zelenou botanická zahrada v sousedství. Na obzoru je Středozemní moře.

 

18u

Obr. 18 Ozdobný plot, oddělující expozici kaktusů v botanické zahradě od budovy univerzity. Na obzoru za nejvyšším sloupovitým kaktusem je vidět kopeček na kterém rostou tořiče.

 

19u

Obr. 19 Zvětšený pohled na vrcholek kopce. Opačným směrem byl pořízen snímek č. 17.

 

20u

Obr. 20 Orgie pravidelnosti na madagaskarském endemitu Allaudia procera

 

21u

Obr. 21 Běžná mexická opuncie (Opuntia stenopetala). „Stenopetala“ znamená s úzkými okvětními lístky.

 

22u

Obr. 22 Kvetoucí kráska, tropická mamilárie (Mammillaria nivosa). Nivosus, latinsky sněhobílý, se vztahuje k bílé vatě, která se tvoří na temeni rostlin.

 

23u

Obr. 23 Něco ale na zdejších kaktusech nebylo v pořádku. Nějaký podnět vyvolával spontánní odnožování. Podezříval jsem zprvu selektivní herbicid.

 

24u

Obr. 24 Přímý kontakt se selektivním herbicidem proti plevelům to ale asi vzhledem k výšce nasazení odnožování spíše nebude.

 

25u

Obr. 25 Další možností je probouzení spících generativních pletiv velkým množstvím srážek a vysokými teplotami v období, kdy je v domovině období vegetačního klidu, tedy největší sucho a relativně chladněji. Období sucha v Málaze začíná v květnu a končí v říjnu, tedy v době srážek v mexické domovině. Vyšší letní přísušek v Málaze a zimní deště mohou, podle mého názoru, vést k podobným reakcím u kaktusů, které jsou pěstovány ve venkovním prostředí. Přičemž průměrné roční množství srážek v Málaze není malé, blíží se 550 mm. Na obrázku je netypické, spontánní odnožování zachyceno u Astrophytum ornatum.

 

26u

Obr. 26 Astrophytum ornatum, detail květu

 

27u

Obr. 27 Dvě staré, spontánně odnožující rostliny Astrophytum myriostigma

 

28u

Obr. 28 Detailní pohled na nasazování odnoží u A. myriostigma

 

29u

Obr. 29 Kaktusům se ale překvapivě daří ve výsadbách na rušných křižovatkách

30u

Obr. 30 Kvetoucí trichocereusy

Záhora Jaroslav
Author: Záhora JaroslavWebsite: https://is.mendelu.cz/lide/clovek.pl?id=3041;lang=czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (5 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Pavlíček Karel 2024-09-12 21:13
Perfektní článek. Járo dík.
Mamilárii nivosu jdu gůglit. Neví někdo kde má doma?
To masivní odnožování vídám u rostlin s porušeným růstovým vrcholem.
Citovat
0 #2 Pavlíček Karel 2024-09-12 21:13
Perfektní článek. Járo dík.
Mamilárii nivosu jdu gůglit. Neví někdo kde má doma?
To masivní odnožování vídám u rostlin s porušeným růstovým vrcholem.
Citovat
0 #3 pemexx 2024-10-15 20:16
Karle ahoj!
Ja ju mám podľa menovky z ostrova Antiqua,čo je teda tropická oblasť.Je krásná.Ačo ma prekvapuje,tak u mňa dlhé roky na jeseň čaká aj 10 dní na nočných mrazoch dokedy pôjde spať do špajze.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.