Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Echinofosulocactus x malikianus po 17 letech

Je 18. února 2024 ráno. Začíná 14. den letošní mexické cesty a druhý den našich společných výprav s Arturem. Máme sraz v Jofritu, v Querétaru, před restaurací zdravé výživy „Elotes y Esquites "El Amigazo" (obr. 1), Samozřejmě, že tu nevyhledáváme nic takového. Šlo pouze o orientační bod na dohled od vyhlášené kaktusářské „Autopista Mex 57“, na půli cesty mezi naším hotelem v San José Iturbide a Arturovým bydlištěm v domku pod nádherným historickým akvaduktem v Querétaru. Po 17 letech jsem se moc těšil na opětovnou návštěvu „Louky plné hybridů u La Laborcilla“. Takové věci ale člověk dělat nemá. Někdy je lépe zachovat si v mysli obraz lokality z minulosti. Nicméně předcházející, 27. díl seriálu o fosuláčích, byl věnován právě tomuto místu, a tak je na místě navázat a představit jeho dnešní stav.

 

Obrzek1 Mal

obr. 1 - „Elotes y Esquites "El Amigazo". Náš cíl, vesnice La Laborcilla, je až za horami na horizontu (zdroj: Google Earth)

 

Arturo chtěl ke společné expedici zlákat všechna tři vnoučata. Nakonec na výlet kývla pouze Katherina. Byla ale bezvadná.

O vše se zajímala, včetně kytek, včetně fosuláčů. A svými aktivitami na skalách, při kterých se Arturo chytal za srdce, úplně vynahradila dědečkovi zbývající dvě vnoučata.

Z Jofrita vyrážíme do Palo Alto a dál přes La Versolilla ke zvláštním geologickým útvarům nazývaným Los Pilones (pylony, pilíře – viz. obr. 2). Los Pilones se nachází v prodloužení směru naší cesty pouze 10 km vzdušnou čarou od vesnice Los Trigos pod Cerro el Zamorano. Měla to být zajímavost určená hlavně pro Katherinu. Byl to ale „krajinný dárek“ pro nás všechny.

I pár fosuláčů tam bylo k nalezení.

 

Obrzek2 Mal

obr. 2 - Vulkanické útvary Los Pilones se rýsují vpravo od cesty (zdroj: Google Earth)

 

Obrzek3 Mal

Vrcholky Los Pilones jsou bez vegetace a lákají ke zdolávání

 

Obrzek4 Mal

Rychlejší rozpad horniny

Rychlejší rozpad horniny pod vlivem dnes již odplavené půdy a v ní vznikajících agresivních látek „vyfrézoval“ v úpatí hory více souběžných vrstevnicových zářezů. Nejhlubší zářez prozrazuje nejdelší vliv půdního prostředí před opakovanou následnou erozí půdy. Tyto procesy pokračují dodnes díky stále intenzivnější pastvě a následné erozi rozrušeného povrchu půd. Ochránce přírody ve mně pláče, kaktusář uvnitř se tetelí kvůli novým příležitostem pro sukulentní flóru.

 

Obrzek5 Mal

Tři ze čtyř členů naší expedice: Liduška, Katherina a Arturo

 

 

Obrzek6

Poloha Los Pilones, La Laborcilla s ohniskem výskytu hybridů E. x malikianus

 

Obrzek7 Mal

 Nad vesnicí La Laborcilla se vydáváme po stejné cestě jako tenkrát před 17 lety. Tak jako tehdy si nás nikdo nevšímá, což kvitujeme s povděkem.

 

Obrzek8 Mal

Stejná, místně specifická Mammillaria uncinata

 

Obrzek9 Mal

Dekorativní Agave schidigera

 

Obrzek10 Mal

První letošní květ na Ferocactus hystrix

 

Obrzek11 Mal

Nestává se každý den, aby se do jednoho snímku vešel Ferocactus latispinus (v popředí) a F. macrodiscus za ním.

 

Obrzek12 Mal

Byl to jen můj dojem, že byla krajina celkově sušší a méně zelená?

 

Obrzek13 Mal

Pro porovnání bylo nutno vytáhnout 17 let starý obrázek ze zhruba stejného místa. A skutečně. Tehdy bylo vše zelenější, napajedla plná a pastviny nerozryté.

 

Obrzek14 Mal

 

A to bylo nejsmutnější, pohled na rozrytá místa, kde byla dřív pečlivě vypasená louka. Byla to místa nejhojnějšího výskytu fosuláčů. Stalo se tak pravděpodobně z důvodu rozrušení povrchové půdní krusty a tím i efektivnějšího zadržení srážkové vody. Naštěstí zůstává ještě dost kytiček v okolí.

 

Obrzek15 Mal

 

Pro připomenutí rozdílů dvou základních rodičovských linií mohou posloužit tyto dva snímky. Vlevo je poněkud zmenšený snímek místní rostliny s dominantními znaky Echinofossulocactus ochoterenaus: velké květy s dlouhou květní trubkou, s přítomným centrálním středovým trnem a s radiálními trny, které by na typových rostlinách měly dosahovat počtu až 22, typové rostliny na bázi odnožují. Vpravo je typický E. dichroacanthus: malé trychtýřovité květy se středovým purpurovým proužkem, bez centrálního středového trnu, s jedním nebo dvěma páry radiálních trnů, neodnožující.

Obrzek16 Mal

Variabilita areol s trny, které byly náhodně odebrány z různých rostlin přímo na lokalitě. Okraj snímku má ve skutečnosti 9 cm. Areoly a), d), e), f), h) nemají přítomné centrální středové trny. Zbývající areoly b), c), g), i), j), k) centrální středový trn mají.

 

Obrzek17 Mal

Čelní a boční pohledy na areoly s trny, které odpovídají domnělým rodičovským liniím E. och. = Echinofossulocactus ochoterenaus; E. dich. = E. dichroacanthus.

 18 Mal kopie

 Katherina nad nalezenou kvetoucí rostlinou.

 

19 Mal kopie

Přistižena při činu!

 

Sotva se na lokalitě otevřou květy, už se na ně vrhají opylovatelé. Jde o sběratele pylu, jak je patrné z množství pylu v pylovém košíčku na noze. Je téměř plný. S ním pak včela přilétne do hnízda a pomocí trnu na druhém páru končetin ji vypíchne do buňky plástu. Pyl představuje drahocennou bílkovinou složku potravy nejen pro plod, ale i pro dospělé jedince. V krajině, která je po půlročním suchu chudá na kvetoucí rostliny, je takový zdroj bílkovin nedocenitelný. Rádius doletu včelích opylovatelů se pak zjevně kryje s přenosem genetických informací mezi vzdálenějšími populacemi.

Hybridizace může usnadnit vývojové rozrůznění a může hrát rozhodující roli při vzniku nových linií. V některých oblastech druhově bohaté flóry může hybridizovat i více než 20 % druhů. Evoluční výsledky hybridizace se promítají do krátkodobých dopadů, jako je rozšíření odolnosti hybridních potomků vůči určujícím místním podmínkám, větším nebo výraznějším projevem znaku ve srovnání s rodiči, ale také do dopadů dlouhodobých, jako je postupná stabilizace nových druhů.

Navzdory pozoruhodnému druhovému bohatství mexické flóry je zde jev hybridizace poměrně málo prozkoumaný.

Nástup genomických technik může usnadnit studium hybridizace a jejích účinků v nedostatečně studovaných rostlinných společenstvech a příbuzenských skupinách rostlin. Nicméně ani rostoucí dostupnost molekulárně biologických technik neumožní zřejmě v dostupné době osvětlit evoluční dopady hybridizace napříč rodem Echinofossulocactus. Pro to chybí jak zájem profesionálů, tak i finanční prostředky amatérů. Přesto přese všechno je fantastickým dobrodružstvím pozorovat aktuální procesy prolínání dvou rodičovských linií E. ochoterenaus a E. dichroacanthus (viz. následující série 16 fotografií).

 

20 Mal kopie

 

21 Mal kopie

 

22 Mal kopie

 

23 Mal kopie

 

24 Mal kopie

 

25 Mal kopie

 

26 Mal kopie

 

27 Mal kopie

 

28 Mal kopie

 

29 Mal kopie

 

30 Mal kopie

 

31 Mal kopie

  

32 Mal kopie

 

33u

 

 34 Mal

Obr. 34 a 35 Snímky, které už nemohou být výstižnější – velký květ E. ochoterenaus posazený na dokonalé tělo E. dichroacanthus. A ještě poděkování Arturovi (pokolikáté už?).

Jaroslav Záhora

35 Mal

Záhora Jaroslav
Author: Záhora JaroslavWebsite: https://is.mendelu.cz/lide/clovek.pl?id=3041;lang=czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.8333333333333 1 1 1 1 1 (12 hlasujících)

Komentáře   

+1 #1 P. Sim. 2024-06-17 10:58
Nádherná četba! Je vidět, že autor dobře ví, o čem píše. Skvělý článek ve skvělých novinách. Mnohé díky i aktivní redakci! Petra Sim.
Citovat
0 #2 Záhora Jaroslav 2024-06-17 17:31
Vážím si Vašeho komentáře. Moc děkuji. Jaroslav Záhora
Citovat
0 #3 Karel Pavlicek 2024-06-20 06:17
Dekuji za komentar. Redakci vyrřídím.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.