Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Přiznám se, že při návštěvě obchodů větších obchodních řetězců nebo zahradních center se nezastavuji u kaktusů ani sukulentů.

Tyhle rostliny jsou obchodním zbožím a pro mě, jako kaktusáře, nemají to pravé pěstitelské kouzlo. Při svých cestách se sice občas zastavím v nějaké větší pěstírně a někdy si dokonce něco vyberu. O tom ale nechci psát, i když téma, o kterém píšu, se může zdát podobné. Předem bych chtěl zdůraznit, že článek není reklamním pojednáním, které by mělo přilákat zákazníky. Spíše chci ukázat na rozsáhlou nabídku kaktusů a sukulentů ve velkém zahradním centru v Německu, které jsem nedávno navštívil. Překvapilo mě, jak je nabídka aranžována, aby procházející zákazníky zaujala. Rozsah nabídky pro příležitostné pěstitele byl skutečně impozantní. Nevím, zda se mi na fotografiích podařilo zachytit vše zajímavé. Mnoho rostlin lze koupit i u nás, ale nabídka v ČR bývá spíše omezená. Co je ale pro mě na takové rozsáhlé nabídce zajímavé? Když jsem se dostal k prodejní části kaktusů, sukulentů a jiných exotických rostlin, byl jsem skutečně zaskočený. Viděl jsem v životě mnoho obchodů, kde prodávali kaktusy, mnoho pěstíren, ale tohle bylo něco jiného. V tu chvíli mě napadlo, že tohle může být pro ty, kteří vnitřně cítí obdiv k exotické flóře, impuls něco si koupit, pěstovat a získat informace, jak postupovat po koupi. Bylo z čeho vybírat. Velké, spíše dekorativní rostliny, zde byly v rovnováze s nabídkou menších, cenově zajímavějších kousků. Ač některé z nabízených kaktusů byly viditelně dominantní, nabídka jiných sukulentů jako aloe, sanseviery, euphorbie, crassuly nebo i masožravky svou precizní vizáží, bez drobných vad na kráse, mě udivovala. Ta péče o nabízené zboží byla viditelná. Podle mě všechno působilo harmonicky a vyváženě. Nemohu srovnávat naše obdobná specializovaná zahradní centra, protože je neznám. Ve srovnání s prodejem kaktusů a sukulentů např. v OBI, Baumax nebo Hornbach byla úroveň prodeje určitě o třídu vyšší. Nabídka u nás bývá většinou chudší. Viditelný rozdíl byl především v kvalitě rostlin. Žádné poškození, skvrny apod. Domnívám se, že výběru rostlin k prodeji byla věnována velká pozornost. Výběr rostlin určitě vyžadoval zkušenosti a znalost nabízených rostlin. Čas, který jsem prohlídce rostlin věnoval, byl mnohem delší, než jsem při vstupu do zahradního centra zamýšlel. Když jsem odcházel, napadlo mě, že tady umí kaktusy a sukulenty (a nejen je) prodávat.

Možná, že se někdo z čtenářů o letošních prázdninách do Kolína nad Rýnem dostane a zkusí si ověřit to, co zde píšu. Zahradní centrum najdete na adrese: Dinger´s Garden Center Kolín nad Rýnem, Goldammeeweg 361, 50829 Cologne-Vogelsang. Na mapě: Google Plus kód: XV89+CG Cologne   Na webových stránkách https://www.dingers.de/ se můžete seznámit jak s majiteli Catrin a Christianem Dinger, tak ostatními zaměstnanci, kteří se o toto zahradní centrum úspěšně starají.

DSC02679u

 

DSC02727u

 

DSC02677u

 

DSC02685u

 

DSC02691u

 

Nabdka domcho sklenkuU

 

Aranm ve sklenn kouli u

 

Notocactus submammulosusU

 

Opuntia microdasys U

 

DSC02692u

 

Euphorbia lactea U

 

Nabdka sansevieri 2U

 

Nabdka masoravekU

 

Vích Jaroslav
Author: Vích JaroslavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Předseda Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů.


Pin It
4.2666666666667 1 1 1 1 1 (15 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Jan Drda 2024-07-22 09:46
Zajimave, dekuji za tip.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.