Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Vybráno z Ostníku:

Ostník, ročník 38: číslo 381, strana 91, červen 2009.

Když jsem v květnu roku 2003 napsal do Ostníku článek o parazitující rostlině Rafflesia Brown 1821, rostoucí v tropických lesích Sumatry, Javy nebo Bornea, netušil jsem, že se k tomuto tématu ještě jednou vrátím. Tentokrát to však bude rostlinka, jejíž květ se podobá slupkám oloupaného pomeranče s tučnými třemi listy, pocházející z Argentiny, kde jsem ji v roce 2007 nafotil při své první cestě. Trvalo mi téměř dva roky, než jsem zjistil její název. Jarda Procházka považoval původně rostlinu za houbu – hvězdovku, s čímž jsem nějak nesouhlasil. Hledal jsem v literatuře, na internetu a stále se mi nepodařilo rostlinu identifikovat. Neporadili mi ani známí naši botanikové.

 

01u

Prosopanche americana (R.Br.) Baill. - Hist. Pl. (Baillon) 9: 27, 1886. 1 km před Saladillo, 859 m n.m. (foto 11. 1. 2007)

Teprve při své druhé cestě po Argentině , koncem roku 2008, jsem si tam koupil zajímavé knihy o argentinských rostlinách, kde jsem název záhadné rostliny objevil i s vyobrazením. Hned bylo jasno, nebyla to totiž vůbec houba, ale rostlina parazitující na kořenech stromu Prosopis z čeledi Fabaceae Jedná se o parazitní rostlinu Prosopanche americana, patřící do čeledi Hydnoraceae.

Čeleď Hydnoraceae C. A. Agardh 1821 zahrnuje jen dva rody se 17 druhy, vyskytující se v tropických oblastech Afriky, Madagaskaru (rod Hydnora) a Jižní Ameriky (rod Prosopanche). V argentinských provinciích Cordoba a Catamarca se vyskytuje rostlina Prosopanche americana, její rozšíření však zasahuje až do Bolívie a Peru, dokonce byla nalezena v Kostarice a směrem na jih v provincii Santa Cruz.

Prosopanche americana, 1 km od Saladillo.

02u

výskyt čeledi Hydnoraceae: rod Prosopanche v Jižní Americe, rod Hydnora v Africe a Madagaskaru.

 

03u

Vývojová stádia Prosopanche americana, parazitující na stromech Proposis alba v přirozeném prostředí.

Na povrch země vylézá jen masitý sukulentní květ, podobající se oloupanému pomeranči.

(obrázky z internetu: Lytton John Muselman - Natural History of the Strangest Plants in the World)

 

Rostliny, které jsem nafotil při své první cestě, pocházely 1 km od Saladillo, v nadmořské výšce 859 m. Rostly v keřovité buši, kde vynikaly především pichlavé druhy rodu Prosopis, dosahující výšky kolem dvou metrů, na větvích rostly malé Tillandsia bryoides a mezi keři řídký travnatý porost. Z kaktusů se zde vyskytovaly Gymnocalycium borthii, Gymnocalycium poeschlii, Trichocereus candicans, Cereus aethiops a Opuntia sulphurea. Prosopanche americana se vyskytuje mezi keři na holých kamenitých místech.

Všechna růstová vývojová stádia probíhají na kořenech hostující rostliny Prosopis pod zemí, proto se na stonku neobjevují žádné listy, až nakonec napovrch vylézá jediný masitý květ, podobající se oloupanému pomeranči, mírně zapáchající. Než květ vyrazí nad povrch, tak se pupen pod zemí vyvíjí alespoň jeden rok. Většinou se květy otevírají po předchozím dešti. Po opylení květu brouky může plod zrát i dva roky. Po dozrání plod pukne a obsahuje velký počet semen. Semena jsou malá, s tvrdou slupkou.

 

04u

Prosopanche americana, 1 km od Saladillo, (foto autor 11.1.2007).

Pěstování v našich sbírkách není možné, to bychom museli mít dospělé rostliny dvoumetrových keřů Prosopis a pokusit se „naočkovat“ semeno na kořen tohoto keře, což je asi nemožné. Nejlepší bude se na rostliny podívat na jejich přirozené místo výskytu.

Lumír Král

Král Lumír
Author: Král LumírWebsite: https://lumirkral.webnode.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (2 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.