Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Sotva patnáctiletý chlapec, který znalostmi předčil řadu evropských botaniků.

Mladík, který se v osmnácti letech vydal přes Atlantik a v neprobádaném brazilském pralese podstoupil boj o život s jaguárem, který ho napadl. Dobrodruh, který strávil téměř dvanáct let života mezi jihoamerickými indiány, jejichž morální hodnoty se mu staly bližšími než morální hodnoty své vlastní rasy. Muž, který se věnoval poznávání života původních jihoamerických obyvatel a bojoval za jejich ochranu. Lovec kaktusů, který ve dvacátých letech minulého století probudil v Evropě velký zájem o tyto zvláštní rostliny a stál tak u zrodu masového rozšíření tohoto krásného koníčka, kterému podlehl i Karel Čapek. Občan, který se nebál veřejně vyjádřit svůj názor bez ohledu na společenské postavení a moc oponenta. Výzkumník, který dosáhl pozoruhodných výsledků nejprve v roubování a křížení kaktusů a potom i v oblasti křížení užitkových rostlin. Spisovatel, který své zážitky i vyprávění u táborových ohňů přetavil do několika dobrodružných knih pro mládež.

To všechno byl pražský rodák Vojtěch Frič, kterého připomínají Státní okresní archiv a Spolek pěstitelů kaktusů Mladá Boleslav při příležitosti letošního 80. výročí jeho úmrtí výstavou Alberto Vojtěch Frič ‒ nejen etnograf, kaktusář a spisovatel. Výstava se koná ve dnech 23. dubna – 25. května 2024 v provozních hodinách archivu. Vernisáž výstavy proběhne 22. dubna v 16.00 hod. za účasti novinářky a nakladatelky PhDr. Yvonny Fričové, manželky vnuka A. V. Friče, která přítomné seznámí s jeho životními osudy. K vidění budou ukázky z etnografických sbírek, které Frič získal za svého pobytu mezi jihoamerickými indiány, dokumentární fotografie nebo osobní doklady zapůjčené Náprstkovým muzeem i archivem rodiny Fričových.

 

plakat

 

Součástí bude i prodejní výstava kaktusů od 20. do 25. května, denně od 9.00 do 17.00 hod. v pátek do 22.00 hod., v sobotu do 14.00 hod.

 

Plakat-vystava-2024-finale_sm

 

Author: Redakce INCACT.CZWebsite: www.incact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Internetové noviny o kaktusech a sukulentech


Pin It
5 1 1 1 1 1 (8 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.