Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

V lednu jsem vysel svá semena Sclerocactus polyancystrus jako kazdy rok. Mé pokusy byly vždy doprovázeny mizerným výsledkem, nejlépe asi 10% vyklíčených semen.

Letos jsem vysel do zeolitu, pemzy a poprvé do akadamy.  K naprostému překvapení byla klíčivost v akadamě cca 80%. Dělalo to na mne dojem náhody (viz příspěvek http://www.incact.cz/index.php/2019/kveten-206/45-vysevy-vysevy-vysevy

IMG 1630m

K tomu je dobré dodat – ten neuvěřitelný výsledek jsem ještě 2x ověřil, s úplně stejným výsledkem. V zeolitu, do kterého řadu druhů úspěšně vysévám mnoho let, nevyklíčilo ani jedno semeno. V pemze obvyklých asi 10%.. V akadamě – to dokládá obrázek.

Možná pro čtenáře námět k zamyšlení? Já sám si to vysvětlit neumím.

Semena jsem nijak neupravoval, byla tak, jak se vysypala v roce 2017 z plodů.

 

Akadama – podrobnosti:

Nechá se koupit u obdivuhodného pana Pišla, v Bonsai centrum, v Libčanech u Hradce Králové, viz: https://www.e-bonsai.cz/zeminy/

image001 m

Akadama – prodávají se dvě zrnitosti, abyste sami mohli posoudit, požádal jsem paní Lídu, aby z dlaní vytvořila mističku, a do ní jsem nasypal nejdříve tu drobnější, asi 1 až 4 mm, pro výsev asi vhodnější verzi, a následně tu hrubší, asi 1 až 8 mm.

image003 m

Akadama 1 až 4 mm.

image005 m

Akadama 1 až 8 mm.

 Jsa ovlivněn páně Hanzelkovým nadšením, navštívil jsem podnik pana Pišla, obě verze jsem si zakoupil, vyštrachal jsem nějaká semena Pediocactus knowltonii a vyseji do různých substrátů kontrolní vzorky.  Nejlepší termín je druhý týden v červenci (také druhý týden v srpnu…), měsíček dorůstá, mohlo by se dařit.

A když se ukáže, že metoda výsevu do Akadamy je až tak zázračná, pořídím asi metrák pro nabídku mezi ostatní substráty.

Mějte se prázdninově – Pavel Pavlíček

Author: Hanzelka JiříEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.7857142857143 1 1 1 1 1 (14 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.